Thursday, September 5, 2013

ေလွာ္သူမ်ား



ဘိတ္မွာ လက္ရာအေကာင္းဆံုး ကတ္ေၾကးကိုက္ဆိုင္ဆိုတာ လက္ညွိဳးထိုးျပလို႔မရဘူး။
အားလံုးဟာ သူ႔နည္းစနစ္နဲ႔သူ ေကာင္းၾကတာခ်ည္းပဲ။
လက္ရာအေကာင္းဆံုးဆိုတာ စားသံုးသူရဲ႕ လွ်ာဖ်ား၊ လွ်ာလယ္၊ လွ်ာရင္းေပၚမွာပဲမူတည္တယ္။
ဘိတ္မွာ ကတ္ေၾကးကိုက္ကို ေၾကာ္တယ္လို႔မသံုးဘူး။ ေလွာ္တယ္လို႔သံုးၾကတယ္။
ေယာက္်ားပဲေလွာ္ေလွာ္၊ မိန္းမပဲေလွာ္ေလွာ္၊ ေယာက္်ားလ်ာပဲေလွာ္ေလွာ္၊ မိန္းမလ်ာပဲေလွာ္ေလွာ္၊
အဘိုးႀကီးပဲေလွာ္ေလွာ္၊ အဘြားႀကီးပဲေလွာ္ေလွာ္ စားလို႔ေကာင္းၾကတာခ်ည္းပဲ။

ဒါေပမယ့္ ဘိတ္ကတ္ေၾကးကိုက္ဆိုင္ ရွစ္ဆယ့္ငါးရာခိုင္ႏွဳန္းကေန ကိုးဆယ့္ငါးရာခိုင္ႏွဳန္းအထိ
ေယာက္်ားေတြပဲေလွာ္ၾကတယ္။

ေတာ္ဝင္ေတာင္ဆင္းလမ္းက လွသန္းဆိုင္ဟာ အရင္တုန္းက အၿမဲလိုလိုစားျဖစ္တဲ့ဆိုင္ပဲ။
အစပ္အဟပ္တည့္တယ္။ ျပင္ဆင္တာျမန္တယ္။
ႀကိဳက္တတ္ရင္ ဝက္ဆီဖတ္ဟင္းခ်ဳိပါ ဝယ္ေသာက္လို႔ရတယ္။
ထူးျခားတာက ေလွာ္သူလွသန္းဟာ ကတ္ေၾကးကိုက္ကို လက္ႏွစ္ဖက္နဲ႔ေလွာ္တယ္။
ဒါနဲ႔စကားမစပ္ သူက အရင္တုန္းကၿမိဳ႕နယ္လက္ေရြးစင္ေဘာလံုးသမားဆိုပဲ။
အခုေတာ့ သူ႔ဆိုင္က စားသံုးသူမ်ားလာေတာ့ အၾကာႀကီးေစာင့္ရတယ္။
သူကေတာ့ အရင္ကအတိုင္းပဲ လက္ႏွစ္ဖက္နဲ႔ႀကံဳးေလွာ္ေပမယ့္၊ အစပ္အဟပ္တည့္ေပမယ့္၊ ျပင္ဆင္တာျမန္ေပမယ့္
အၾကာႀကီးေစာင့္ရတယ္။
အရင္လို သန္တုန္းျမန္တုန္းေပမယ့္ ညရွစ္နာရီဆိုင္သိမ္းခ်ိန္ဆို ခံုတစ္လံုးမွာထိုင္ရင္း ဟိုက္ေနရွာတယ္။

ၾကက္လွ်ာစြန္းဘိုင္ႀကီးဆိုင္ကိုလည္း လက္ရာအေကာင္းဆံုးစာရင္းထဲမွာထည့္ထားတယ္။
သူ႔ဆိုင္မွာ အသားဆိုလို႔ ၾကက္ဥနဲ႔ပုစြန္ေျခာက္ႏွစ္မ်ဳိးပဲရတယ္။ ဒါေပမယ့္
တစ္ရာဖိုး၊ ႏွစ္ရာဖိုး တန္ဖိုးနည္းကတ္ေၾကးကိုက္လည္း ရႏိုင္တဲ့အတြက္ သူ႔ဆိုင္မွာလည္း
စားသံုးသူမ်ားတယ္။ သူ႔ဆိုင္သက္တမ္း ဆယ့္ငါးႏွစ္ရွိသြားၿပီလို႔ ဒယ္အိုးထဲကို ပုစြန္ေျခာက္
ေလး၊ ငါး၊ ေျခာက္ေကာင္ပစ္ထည့္ၿပီး ေျပာေနတယ္။ သူ႔ေနာက္က ၾကပ္ခိုးေတြမည္းနက္ေနတဲ့
နံရံႀကီးကေတာ့ သူေျပာတာကို အသံတိတ္ေထာက္ခံေနသလိုလို။
တစ္ခုသတိထားရမွာက ငရုတ္ရည္သံုးတာလက္ဆမ်ားလို႔ ကတ္ေၾကးကိုက္ပံုမွန္မွာရင္
အစပ္ေလွ်ာ့လို႔ အၿမဲေျပာရတယ္။

လြတ္လပ္ေရးေက်ာက္တိုင္လမ္းၾကားက တရုတ္ႀကီးဆိုင္ကေတာ့
အရင္ကတည္းကရွိခဲ့ေပမယ့္ အခုေနာက္ပိုင္းမွရွာေဖြေတြ႔ရွိၿပီး မၾကာမၾကာစားျဖစ္ေနတဲ့ဆိုင္ပဲ။
စကားတေျပာေျပာနဲ႔ ပ်င္းပ်င္းရိရိေလွာ္ေနေပမယ့္ အရသာထူးျခားတယ္။
သူနဲ႔ေခတ္ၿပိဳင္ ကတ္ေၾကးကိုက္ဆိုင္ေတြ တခ်ဳိ႕ရန္ကုန္ေရာက္ၿပီး ႀကီးပြားကုန္ၿပီ။
တခ်ဳိ႕ဆိုင္ဆက္မဖြင့္ႏိုင္ေတာ့ဘူး။
ပန္းၿခံနံရံကို အဖီေလးဆြယ္ၿပီးဖြင့္ထားတဲ့ သူ႔ဆိုင္ေလးေတာ့ အခုခ်ိန္အထိ ဒီအတိုင္းပဲ။
သူ ဒယ္အိုးအလံုးေရ ဘယ္ေလာက္မ်ားမ်ားေပါက္ေအာင္ ေလွာ္ခဲ့ၿပီးၿပီလဲေတာ့မသိဘူး။
မနက္ကိုးနာရီဆိုရင္ ကုန္ၿပီ။

ဘိတ္ကိုဧည့္သည္လာလို႔ ကတ္ေၾကးကိုက္စားမယ္ဆိုရင္ ေမာင္ဝင္းဆုိင္မွာဧည့္ခံၾကတာမ်ားတယ္။
ေမာင္ဝင္းကတ္ေၾကးကိုက္ဆိုေပမယ့္ ေမာင္ဝင္းစားေသာက္ဆိုင္ျဖစ္ေနၿပီ။
ကတ္ေၾကးကိုက္ဆိုင္အခင္းအက်င္းကေန စားေသာက္ဆိုင္အခင္းအက်င္းကို ေခတ္နဲ႔အညီျပဳျပင္ေျပာင္းလဲလိုက္တာ
သိပ္မၾကာေသးဘူး။ ဒါေပမယ့္ မီႏူးကတ္ျပားစာရင္းကေတာ့ အရင္အတိုင္းပဲ။ လက္ရာကလည္း အရင္အတိုင္းပဲ။
ကတ္ေၾကးကိုက္ကို တခမ္းတနားစားသံုးခ်င္သူမ်ားအတြက္ အဆင္ေျပတယ္။
တပည့္တပန္းအကူေတြနဲ႔ တစ္ေနကုန္ေလွာ္ေနေပမယ့္ (ဦး)ေမာင္ဝင္းဟာ လက္မပ်က္သြားေအာင္
သူကိုယ္တိုင္ ေန႔စဥ္ဝင္ေလွာ္ေနတုန္းပဲ။

အ.ထ.က (၁) ေက်ာင္းေရွ႕က ဖင္ေကာက္ဆိုင္မွာ ေက်ာင္းသားဘဝတုန္းက အၿမဲစားျဖစ္တယ္။
သူ႔အေမက ပုစြန္ေတြ၊ အသား၊ အသည္း၊ ဝက္အူေခ်ာင္းေတြကို တစ္ခါေလွာ္စာအဆင္သင့္လွီးၿပီး ပံုေပးထားတတ္တယ္။
အဲဒါကို သူက ေကာက္ေနတဲ့တင္ပါးေပၚ ဘယ္လက္ကေလးတင္၊
မ်က္လံုးကေလးေမွးၿပီး၊ ညာလက္ကေလးလွဳပ္ကာလွဳပ္ကာနဲ႔ မီးျဖည္းျဖည္းမွာဇိမ္ဆြဲၿပီးေလွာ္ေလ့ရွိတယ္။
ေက်ာင္းဖြင့္ခ်ိန္ဆို ေက်ာင္းသားေတြအစားမ်ားေပမယ့္
ေက်ာင္းပိတ္ခ်ိန္ဆို ေက်ာင္းသားေဟာင္းေတြ လာဝယ္စားတယ္။

တစ္ခ်ိန္တုန္းက (ဦး)ေမာင္တိတ္ေအာင္ျမင္ခဲ့တဲ့ ကံဖ်ားလမ္းတစ္ေလွ်ာက္မွာလည္း
လက္ရာေကာင္းတဲ့ ကတ္ေၾကးကိုက္ဆိုင္ ႏွစ္ဆိုင္၊ သံုးဆိုင္မက ရွိေသးတယ္။
ဘိတ္တစ္ၿမိဳ႕လံုးမွာလည္း လက္ရာေကာင္းတဲ့ ကတ္ေၾကးကိုက္ဆိုင္
ႏွစ္ဆယ္၊ သံုးဆယ္မက ရွိေသးတယ္။

အားလံုး ပအံုးရည္သံုးၾကတယ္။
အားလံုး ငရုတ္ရည္စြက္ၾကတယ္။
အားလံုး အခ်ဳိမွဳန္႔ခတ္ၾကတယ္။
အားလံုး ဝါးတူသံုးၾကတယ္။
အားလံုး ပဲပင္ေပါက္ခ်ဥ္၊ သခြားခ်ဥ္သံုးၾကတယ္။
အားလံုး လိုအပ္ရင္ နံနံပင္အုပ္ၾကတယ္။
အားလံုး တစ္ေနကုန္မေရာင္းၾကဘူး။
အားလံုး အထူးဟင္းခတ္မွဳန္႔ဆိုတာမရွိဘူး။
အားလံုး အခ်ိန္တန္ရင္ သူ႔မိတ္နဲ႔သူ။

ေျပာခဲ့ၿပီးတဲ့အတိုင္း
ဘိတ္မွာ လက္ရာအေကာင္းဆံုး ကတ္ေၾကးကိုက္ဆိုင္ဆိုတာ လက္ညွိဳးထိုးျပလို႔မရသလို
ဘိတ္မွာ ကတ္ေၾကးကိုက္ဆိုင္အားလံုးစားဖူးတဲ့ဘိတ္သားဆိုတာလည္း
လက္ညွိဳးထိုးျပရခက္တယ္။

ကြန္ဖူးပန္ဒါရဲ႕ဖခင္ ဘဲငန္းႀကီးေျပာသလိုေျပာရရင္
The secret ingredient of The Secret Ingredient Soup is NOTHING.
If you want to make something special, you just have to believe it is SPECIAL.

၂၀၁၃၊ ေမ။

No comments:

Post a Comment